Ozive

ATELIER VOOR HERBESTEMMING

Parc Glorieux, Vught

Een gebouw met negen levens

Toen

Mariaoord, pensionaat voor jongejuffrouwen, werd in 1911 door de Zusters Ursulinen geopend. Het gebouw is ontworpen door de vermaarde architect Jules Dony, bekend van onder meer de Bossche Drakenfontein, het oude Vughtse Raadhuis en het inmiddels helaas verdwenen meisjes pensionaat en taleninstituut Regina Coeli.
Het pensionaat van de Zusters was al snel een groot succes; de leerlingen stroomden toe en in de jaren twintig was Mariaoord zelfs een van de grootste internaten van het land. In 1929 kreeg het gebouw echter een andere functie. De Zusters Ursulinen werden als onderwijs- kloosterorde zo groot, dat ze Mariaoord nodig hadden voor hun landelijke administratie.
In 1941 werd het gebouw door de Duitse bezetter gevorderd als verblijfsplaats voor militairen. Na de oorlog namen de Zusters van Moerdijk hun intrek in het gebouw, gevolgd door de Broeders van Dongen, die er later een juvenaat (jongensschool) oprichtten. In de jaren zestig kreeg het gebouw weer een nieuwe bestemming én een nieuwe naam: Het Vlaschmeer, naar de verpleegkundige opleiding die er zich vestigde. Later nam ROC het Koning Willem I College het gebouw over en werd er het dependance gezondheidszorg gehuisvest.

Nu

Het oude Mariaoord is onder de naam Parc Glorieux (genoemd naar Stefaan Glorieux, stichter van de orde van de Broeders van Dongen) herbestemd tot appartementencomplex. Hiermee is de toekomst van dit erfgoed veilig gesteld.
In totaal biedt Parc Glorieux plaats aan 32 appartementen, in grootte variërend van ca. 57 m² tot ca. 158 m². Acht woningen zijn in het souterrain gevestigd. Harmonie tussen oud en nieuw is het sleutelwoord als het gaat over de herontwikkeling van Parc Glorieux. En dat levert bijzonder statige woningen op. Zo hebben bijna alle appartementen de bijzonder royale plafondhoogte van de oude klaslokalen behouden, wat zeeën van ruimte en licht oplevert. Bijna alle appartementen bestaan uit een historisch deel en een nieuw, aangebouwd gedeelte. Ze zijn voorzien van het modernste wooncomfort en krijgen een luxe afwerking. Waar mogelijk zijn de sobere, maar klassieke elementen behouden. Zo zijn de authentieke binnendeuren zoveel mogelijk  hergebruikt.
Voor de voormalige kapel in Parc Glorieux wordt een passende herbestemming gezocht. De bijzondere ruimte en bijbehorende inrichting worden daarbij als uitgangspunt genomen.

 

 

Projectkenmerken en samenwerkingspartners

Rol Ozive
Projectontwikkeling en uitvoering

Projectspecificatie
32 Appartementen in het monument (fase 1)
8 grondgebonden woningen (fase 2)

Ontwerpers
BO.2 Architecten
Bureau voor Harmonische Architectuur
Stijlgroep Landschapsarchitectuur

Partners
Gemeente Vught

Bijzonderheden
Transformatie van voormalig klooster (Rijksmonument) tot prachtige appartementen

Oplevering 2013

  www.parcglorieux.nl

Trefwoorden: MEISJESPENSIONAAT – JUVENAAT - VERPLEEGKUNDIGE OPLEIDING – SCHOOL – APPARTEMENTEN