Ozive

ATELIER VOOR HERBESTEMMING

Huize Lidwina, Schijndel

Wonen in een voormalig ziekenhuis en ontspannen cultuur beleven in het klooster

Toen

Huize Lidwina in Schijndel is in de jaren dertig door de Congregatie Eerwaarde Zusters van Liefde gebouwd als een combinatie van ziekenhuis, zusterhuis, pension en kapel. De oude functies van Huize Lidwina verdwijnen geleidelijk: al in de jaren zestig komt een eind aan het gebruik als ziekenhuis, omdat niet aan moderne eisen valt te voldoen. Een deel van Lidwina wordt omgebouwd tot verzorgingshuis. De teruggang van het aantal religieuzen leidt in 1994 tot vertrek van de congregatie uit Huize Lidwina. Tenslotte, in 2000, valt ook het verzorgingshuis niet te handhaven. Op dat moment koopt de gemeente Huize Lidwina en verhuurt het een tijdje aan een uitzendbureau voor werknemers uit Polen. Maar als het leeg komt te staan, is de vraag wie een oplossing weet voor een oud ziekenhuis van honderd meter lang. Woningcorporatie Huis & Erf neemt het complex over van de gemeente en ontwikkelt er woningen.
Huize Lidwina is na de gevechten van 1944 een van de weinige historische complexen in Schijndel en sinds 1993 een gemeentelijk monument. Het is een karakteristiek pand dat niet mag worden gesloopt. De herbestemming gaat gepaard met het opruimen van alles wat er de afgelopen zeventig jaar aan het ziekenhuis is verbouwd en aangebouwd. Het complex wordt tot de kern afgepeld, maar niet in de oorspronkelijke staat teruggebracht. De hoofdingang ligt nu aan de voormalige achterzijde.

Nu

Het voormalige ziekenhuis voor de Zusters van Liefde (gemeentelijk monument) bestaat uit een fors hoofdgebouw met daarachter een zogenaamde kloostergang en een kapel met toren. Het hoofdgebouw en de kapel zijn herbestemd. In het hoofdgebouw zijn 24 huurappartementen en kantoren gerealiseerd. In de kapel is een sociaal cultureel centrum (informatiepunten over wonen, welzijn, zorg en inkomen, dagverzorging/opvang voor mensen met beperkingen, Loket  Wegwijs en een wijkrestaurant) ondergebracht.
Aan het robuuste monumentale exterieur zijn weinig wijzigingen aangebracht. Intern hebben veel wijzigingen plaatsgevonden. De hoofstructuur en historische elementen, zoals de trappenhuizen met tegelwerk, glas-in-lood maar ook een oude lift zijn behouden gebleven. In de voormalige tuin van het klooster zijn 62 nieuwbouwappartementen voor senioren (woningen, groepswoningen en parkeerkelder) gerealiseerd.

 

Projectgegevens en samenwerkingspartners

Rol Ozive
Bouwteam

Projectspecificatie
Hoofdgebouw:
- 24 appartementen
- dagbesteding zorginstelling
Kapel:
- Wijkontmoetingsplek
- Wonen, zorg en welzijn
Nieuwbouw:
- 62 woningen in voormalige kloostertuin

Ontwerpers
VVKH Architecten

Opdrachtgever
Woningbouwvereniging Huis & Erf

Oplevering
Oudbouw: 2009
Nieuwbouw: 2012
 

 

Trefwoorden: zorg - ziekenhuis - verzorgingshuis - ontmoetingscentrum - servicepunt - woningen - appartementen - cultureel centrum - parkeerkelder