Ozive

ATELIER VOOR HERBESTEMMING

Catharinakerk, Den Bosch

Stadsboerderij Katrien

Toen

http://www.nicodebont.nl/sites/nicodebont.tbiplatform.nl/files/documents/2015_05_25_stadsboerderij_katrien.pdf

Het bisdom van 's-Hertogenbosch heeft besloten om de Catharinakerk, in de volksmond Katrien, samen met de naastgelegen pastorie te verkopen middels een selectie. Wij geloven in deze bijzondere plek en unieke kerk daarom hebben we met Tarra de handen bijeengeslagen om een gewaagd, maar kwalitatief plan in te dienen.

Een plek met geschiedenis
De Catharinakerk (vernoemt naar Sint Catharina van Alexandrië) markeert een eigentijdse plek in de stad. De locatie vertelt een bijzondere geschiedenis die parallel loopt aan het ontstaan en ontwikkeling van deze stad. De oorsprong van het kruisbroedersklooster met kapel is in de eeuwen getransformeerd tot een kruiskerk met koepel.

Van de Protestanten naar een paardenstal
Als gevolg van de capitulatie van 's-Hertogenbosch na het beleg van de stad werd deze kerk protestants. Doordat er in 's-Hertogenbosch weinig protestanten waren, kreeg de kerk een andere bestemming, o.a. als paardenstal. Na het decreet van Napoleon Bonaparte werd de kerk weer teruggeven aan de katholieken. Het gebouw was echter erg beschadigd en vervallen. In 1844 werd een nieuwe kerk gebouwd, waarbij van de middeleeuwse kerk alleen de koorsluiting bleef behouden.

Nu

"Zien, proeven en ontmoeten"

Hippe stadse feelgood plek 
Om ervoor te zorgen dat de Katrien nieuw leven ingeblazen krijgt is het noodzakelijk om een nieuwe functie voor de kerk te bedenken. Een functie die ervoor zorgt dat het gebouw én de plek een nieuwe aantrekkelijke en duurzame betekenis vormen in de stad: "Stadsboerderij Katrien." Hier wordt eerlijk eten geproduceerd, verkocht en geconsumeerd. Een plek waar mensen samenkomen en genieten van hetgeen de stad en de natuur te bieden hebben. Katrien is proeven, ruiken, onderzoeken, zuiveren, beleven. Katrien is een varken aan het spit, pastinaak frituren, met stikstof koken, produceren, oogsten. Katrien wil op een moderne manier onderzoek doen naar eigentijds produceren en oogsten en de geschiedenis van de voedingswaarden opnieuw uitvinden. 

Uniek wonen
Daarnaast wordt een eigentijds en aantrekkelijk appartementengebouw gecreeërd voor 2 groeiende doelgroepen; empty nesters en ouderen. Een indrukwekkend gebouw, gelegen op een fantastische locatie in de stad, naast Stadsboerderij Katrien. Vanaf je balkon heb je een uniek uitzicht van zowel de prachtige stad als het rustige natuurgebied Bosschebroek.  

Markante betekenis
Nieuwe ontwikkelingen geven ruimte aan kansen voor verblijven en vergroenen. Door een nieuwe herinrichting van de plek kunnen extra gebruik, nieuwe verblijfswaarde en representatie in de vorm van een stadstuin worden geïntegreerd.  Door hier een effectiviteitsslag te slaan wordt veel meer mogelijk. De ruimtelijke beleving en ervaring van het Kruisbroedershof wordt daarmee vergroot tot aan de gevels van het plein. Wij willen daarom graag een stadstuin introduceren. Een tuin die gebruikt kan worden door alle inwoners van de stad 's-Hertogenbosch.

 

Trefwoorden: Herbestemming, stadsboerderij, gebiedsontwikkeling, woontoren