Ozive

ATELIER VOOR HERBESTEMMING

Fietsdag Ozive Utrecht

Met een stralende zon startte de fietstour bij Station Vaartsche Rijn. De Universiteitsbibliotheek Utrecht was de eerste échte stop. Ijverige studenten zaten in een prachtig lichte bibliotheek vol klassieke elementen druk te zwoegen voor tentamens. Een verrassend gebouw op een mooie locatie in het centrum. De tour vervolgde zich naar Wolvenhoek waar architect Marc van Roosmalen vol passie en enthousiasme de geschiedenis van deze stadsgevangenis wist te vertellen. Met een tour in Utrecht mag Wisselspoor Utrecht uiteraard niet ontbreken. In totaal wordt 12 hectare herontwikkeld, mídden in de stad. Een bijzonder proces dat Tobias Verhoeven, samen met Kim de Leeuw haarfijn kon toelichten. Het betrekken van de omgeving speelt hier een belangrijke rol.

 

De tour ging dwars door Lombok naar de Cereolfabriek. Oog in Al blijkt een waar dorp an sich te zijn waar buurtgenoten elkaar regelmatig opzoeken. De hele kade lag vol met mensen die nog van het zonnige weer genoten. Een aanstekelijke bedrijvigheid aan het water. Naast het nuttigen van een heerlijk speciaalbiertje op het terras biedt deze herbestemde fabriek ook talloze culturele voorzieningen. Van theater, muziekles, sportfaciliteiten tot bibliotheek. Bevlogen gebruiker Dorothee wist samen met buurtbewoner en Ozivelid Michiel Verlaak iedereen te boeien. Wat deze herbestemming zo geslaagd maakt is dat alle buurtbewoners die hier intiatief nemen deels verantwoordelijk worden en een eigen sleutel van het gebouw krijgen. Iedereen is mede-eigenaar van het pand en daardoor extra betrokken.

 

Vanuit de Cereolfabriek vervolgde de toch naar De Vechtclub. Een bijzondere locatie die voor de gemeente lastig te transformeren is. Met name vanwege de tippelzone die hier langs ligt. Er ontstaan creatieve intitatieven die zich in de gebouwen vestigen en zorgen voor een inspirerende sfeer. De tour werd afgesloten in Watertoren Rotsoord | WT Urban Kitchen. Architect Daan Briedé nam ons mee naar zijn creatieve werkplek en gaf ons een kijkje in het complexe proces van de herbestemming van watertorens.

 
Wisselspoor Wolvenhoek Cereolfabriek Watertoren Rotsoord